Een vraag die vaker voorkomt is wanneer de sympathie voor de boeren verloren gaat. Door de stikstof- en PFAS crisis zijn de boeren meer te horen dan ooit tevoren. Ineens is duidelijk hoe zwaar zij het wel niet hebben. Zo verkochten zij een liter melk in de jaren zeventig voor zo’n 24 cent en tegenwoordig is dat 36 cent. Dit ligt niet in de lijn van verwachting.

Dan kan je daar tegenover stellen dat zij subsidie krijgen vanuit Europa en dat de boeren niet zo moeten zaniken. Het probleem is echter dat het veel dieper gaat dan de huidige problematiek. De stikstof-affaire was de druppel die de emmer deed overlopen. Zodoende gaan de boeren protesteren en dat doen ze in grote getalen. Het volk lijkt het te verduren terwijl zij urenlang in de file staan en de boeren hebben nog de sympathie. Totdat! Zij aan ons voedsel komen en niet komen met oplossingen en maar blijven zeiken. Dus nu gaan zij de snelwegen blokkeren waardoor de burger (wij) het maar bij de boer persoonlijk moet kopen. Op dezelfde dag worden Greenpeace gekkies uit Schiphol gezet. Terecht hoor. Alleen resteert mij de vraag, waarom mag dat niet en dat andere wel. Beide lijken te strijden voor zaken die er volgens hun toedoen. Eén van de twee groepen heeft een machtsmiddel om in te zetten in de vorm van trekkers en de ander niet. Het maakt niet uit of je het met het standpunt eens bent of niet. Het gaat om de vorm. De vorm waarbij de één getolereerd wordt en de ander gedemoniseerd.

Wat willen zij?

Dan betreffende het protest zelf. Wat hopen de boeren en de klimaatactivisten te bereiken? Ik hoor heel veel frustratie in de berichtgeving en dat dingen niet eerlijk verlopen. Er moet meer geld heen en er moet meer gedaan worden. Echter zijn de zaken zo complex dat het allemaal niet meer bij te houden valt wat er dan daadwerkelijk gedaan moet worden. Wel is het waar, dat het helpt om zoveel mogelijk te blokkeren, irriteren, protesteren of demonstreren. Met als voornaamste doel zoveel mogelijk aandacht bewerkstelligen.

Wat zullen de boeren en klimaatactivisten nu weer te zeiken hebben denk ik dan?