Wat blijkt? Winterbanden hebben geen enkele nut. Zo blijkt uit Britse praktijktest. Het Britse blad TyreReviews is geslaagd om alle bandensoorten onder exact dezelfde omstandigheden te testen in een laboratorium. Wat is de conclusie? Winterbanden zijn over het algemeen slechter dan zomerbanden, behalve op sneeuw.

Vergelijken van verschillende bandensoorten is niet makkelijk gebleken en tot voor kort leek het zelfs onmogelijk. Tijdens test die buiten plaatsvonden zorgden de weersveranderingen voor verschillende omstandigheden, waardoor de uitkomsten altijd arbitrair waren.

Noord-Finland


Een Volkswagen Golf  voorzien van zes verschillende bandensoorten werd gebruikt voor de test. In Noord-Finland maakten onderzoekers gebruik van een overdekte testcentrum en deden zij tests op nat, droog een besneeuwd wegdek bij verschillende lucht- en wegdektemperaturen. Hierdoor is rekening gehouden met zoveel mogelijk variabelen om discrepantie binnen het onderzoek te voorkomen. Daarbij kan bepaald worden wat de beste gemiddelde temperatuur is om over te schakelen op winterbanden.

Zomerbanden

En wat denk je? Die temperatuur bestaat helemaal niet. Er wordt veel gesuggereerd dat onder lagere temperaturen de winterbanden beter presteren. Die bewering blijkt echter niks van waar te zijn. Zolang het droog blijft,  is het altijd beter om met zomerbanden te rijden. Indien het natter is kan je beter de ‘all seasonband’  ook de vier seizoenen-band genoemd gebruiken.