Volgens de Rijksoverheid mogen de mensen die een oudere diesel hebben meer gaan dokken. Deze auto’s stoten enorm veel vervuilende fijnstof uit. De overheid maakt met deze nieuwe toeslag het zogenaamd aantrekkelijker om een schonere auto te kopen. Dit gebeurt via de houderschapsbelasting. Dat voor wordt voor dit soort auto’s vijftien procent per jaar duurder.

Fijnstof

Fijnstof zijn kleine deeltjes die vrijkomen bij verbranding in de motoren, ook wel roetpartikels genoemd. Dit is dus slecht voor het klimaat en de gezondheid. Veel fijnstof dat via het verkeer uitgestoten wordt, is afkomstig van oudere diesels.

Roettax

Deze toeslag dat volgens de overheid bekend gaat staan als de ‘roettax’,  geldt voor bestelwagens en auto’s die op diesel rijden. Dan gaat dit vrijwel alleen om oudere diesels die geen fabrieksroetfilter hebben en die meer dan zo’n vijf milligram fijnstof per kilometer uitstoten. Dat gaat voor de gemiddelde auto 225 euro per jaar kosten.  Het voorstel moet nog wel goedgekeurd worden door de eerste kamer.