Anno 2019 kan je er bijna niet meer omheen. Overal zijn elektrische auto’s te vinden. Hoewel het pas 1% van de Europese markt inneemt is het steeds populairder aan het worden. Er zijn voldoende voordelen te benoemen voor het rijden van een elektrische auto. Het grootste voordeel is misschien wel de gunstige bijtelling en laat dit nou net gaan veranderen in 2020. Behalve de bijtelling of juist geen bijtelling zijn er nog voldoende andere voordelen. Vandaar dat we eens gaan kijken wat voor voordelen dat zijn.

Duurzaam

Wat een bestuurder als één van de eerste dingen zal merken bij het rijden van een elektrische auto is dat deze enorm stil rijdt. Het voelt alsof je in bed ligt en toevallig een stuur in je handen hebt. Dat bed is ook nog eens duurzamer dan die vieze bank in de kelder dat aan alle kanten kraakt. Zo’n 40% namelijk en als je duurzame energie gebruikt zelfs nog veel minder. Tegenwoordig staan overal oplaadpalen dus je hoeft niet bang te zijn om zonder stroom te zitten. Plus is het een parkeervak speciaal voor jou zodat je geen gezeik krijgt voor het vinden van een plekje.

Kosten

Eerlijk is eerlijk. Er zijn nog geen goedkope elektrische auto’s op de markt. De goedkoopste elektrische auto is rond de €23.000. Dat is nog steeds veel te duur voor mensen en is tevens de reden waarom de meeste elektrische auto’s leaseauto’s zijn. Daartegenover staat de enorme besparing in brandstofkosten. Een volledige oplaadbeurt kost zo’n 6 euro tegenover een 70 euro aan een volle tank benzine. Mits je veel rijdt kan dat dus op de lange termijn wat besparen. Een nadeel is wel dat de accu’s nog niet optimaal zijn.

Accu

De kwaliteit van accu’s heeft enorme sprongen gemaakt, maar we zijn er nog niet. Bij Tesla mag  de batterij gratis vervangen worden en zo vermijd je slijtage en een lagere accuduur.
Toch kan de gemiddelde elektrische auto maar zo’n 300 kilometer op een volle accu rijden en voor de ervaren gebruiken kan dat vervelend werken. Onderweg een half uur wachten om verder te rijden is gewoonweg niet fijn. Het is een afweging dat men moet maken. Wat wel duidelijk is dat wanneer de accu’s nog beter worden en de elektrische auto’s goedkoper het de markt over gaat nemen. Fossiele brandstoffen zijn uitputbaar en duurzame energiebronnen nou eenmaal niet.