Het is oneerlijk

De automobilist moet inleveren en dat is niet terecht. Volgens het RIVM is 40 procent van de stikstofdepositie afkomstig vanuit de landbouw. Helaas hebben de boeren grotere voertuigen dan de gemiddelde automobilist en kunnen zij daardoor een sterker statement maken. Dus ondanks dat de automobilist maar verantwoordelijk is voor zo’n 6%(RIVM, 2019) van de uitstoot stikstofdepositie mogen zij  inleveren. Het is net als een kind dat een Playstation van zijn ouders gekregen heeft en veel plezier eraan heeft beleefd . Dat vervolgens één van de leukste spellen wordt afgepakt door zijn gemene tante. Natuurlijk kan hij door blijven spelen, maar het is wel minder leuk; want dat spel was van hem nadat het hem beloofd was. Zijn grote broer heeft veel meer leukere spellen dat helaas alleen hij mag spelen, want zijn tante koopt jaarlijks voldoende spellen voor hem. Wie de tante in deze metafoor voor mag stellen, laat ik aan de verbeelding over.

De gemiddelde burger gaat boeten

Voor chauffeurs als Rick Wessel (36), levert de snelheidsvermindering gemiddeld een klant minder op per dag. “Dat loopt maandelijks toch al snel in de honderden euro’s op”.  De regering kan wel pal ‘achter’ de boeren staan. Dat hoeft niet te betekenen dat de rest van de bestuurders van dit land verwaarloost hoeven te worden. Zeker niet als je nagaat dat het verschil miniem zal zijn.
Het is natuurlijk niet zo moet of kan gebeuren. De Hoge Raad heeft nou eenmaal bepaald dat er op korte termijn een reductie op stikstofreductie moet komen. Echter lijkt dit een matige oplossing omdat het niet eens zeker is of alle automobilisten zich aan deze snelheid zullen houden.

“Vroempartij”

Het plan dat opgesteld is onder leiding van Mark Rutte;  is ironisch het tegenovergestelde waarvoor de VVD dacht te staan. De VVD zou namelijk de ‘vroempartij’ zijn, Aldus Minster Schultz toen zij trots de maximum snelheid van 130 kilometer per uur introduceerde. Wel gek dat de VVD zich voordoet als een partij dat zich achter de automobilist schaart en vervolgens het tegenovergestelde doet. Waar hebben we dat soort taferelen eerder meegemaakt?