De Duitse justitie heeft woensdagochtend meerdere invallen gedaan bij autofabrikant Audi. Dit heeft te maken met het dieselschandaal. Woensdag werd dit bekendgemaakt door de Duitse openbaar ministerie.

Inval Audi

Bij het Audi-hoofdkantoor in Ingolstadt en zeven andere Audi- en VW-vestigingen werden ingevallen door de Duitse justitie. Ook de woningen van verdachte medewerkers werden doorzocht. Ruim honderd politieagenten namen deel aan de huiszoekingen. Dit werd gedaan onder toezicht van verschillende openbare aanklagers. Enkele weken geleden werd Audi nog aangeklaagd wegens fraude en strafbare feiten wegens misleidende reclame.

Sjoemelschandaal

De openbare aanklager van München verklaarde dat de invallen gericht zijn op het vinden van informatie omtrent het dieselschandaal. Er zouden 80.000 Audi-personenauto’s die tussen 2009 en 2015 verkocht waren in de Verenigde Staten. Deze auto’s zijn voorzien van een V6-3,0-liter-dieselmotor. Deze motoren zouden ‘defeat devices’ of sjoemelsoftware bevatten.

De focus was een lange tijd op het merk Volkswagen, maar sinds vorig jaar heeft Audi een centrale rol gekregen.

Reactie

Audi-chef Rupert Stadler zei dat noch zijn huis, noch zijn kantoor is doorzocht. Als bestuursvoorzitter is het zijn centrale taak om ophelderingen te leveren omtrent de dieselaffaire.

De directeur van de motorontwikkelingsafdeling bij Audi, Ulrich Weiß, werd in 2015 op non-actief gezet nadat de dieselfraude aan het licht kwam. Advocaten van Weiß beschuldigden Stadler, omdat Stadler voorkennis zou hebben gehad. Het is nog niet bekend of er ook bij Weisß een huiszoeking is plaatsgevonden. Het openbaar ministerie wilt geen verdere meldingen doen omtrent de voortgang van het onderzoek.

Toenemende autoverkopen

Audi zag de autoverkopen wel toenemen ondanks het dieselschandaal. Er werden vorig jaar zo’n 1,9 miljoen Audi’s verkocht. Dat is 3,6% meer dan het jaar daarvoor.

Voorziening

De autofabrikant heeft een voorziening genomen van 1,8 miljard euro. De voorziening is bestemd voor eventuele claims omtrent het dieselschandaal en voor de Takata-airbags. Deze airbags zouden niet naar behoren functioneren door roestproblemen. Ook zouden een aantal Audi-modellen koelpompen bevatten die in vlam kunnen raken. In de VS werden er zo’n 600.000 verkochte Audi’s teruggeroepen wegens defecte onderdelen.