Bij het kopen van een occasion spelen veel factoren een rol in de keuze die je gaat maken. Gevoel is daar een van. Je gevoel zegt waarschijnlijk dat je die auto meteen moet kopen. Liever gisteren dan vandaag. Maar wat weet je precies van die auto? Klopt het bouwjaar wat de verkoper aangeeft? En heb je wellicht ook wat twijfels over de APK vervaldatum? Kopen van een particuliere verkoper brengt risico met zich mee. Het voorkomen van het kopen van een kat in de zak is makkelijker dan je denkt. Op internet zijn er een aantal plekken te vinden waar je een gratis kentekencheck kan laten uitvoeren. Op die manier kom je alle informatie over de auto te weten, die je nodig hebt om een goede keuze te maken.

Steeds meer auto’s worden in Nederland particulier verkocht. Consumenten gaan steeds minder vaak naar de bekende autodealer, maar zoeken bijvoorbeeld via Marktplaats naar aanbieders van tweedehands auto’s. Ook het RDW adviseert om altijd goed te onderzoeken wat voor een auto je nu echt voor je hebt. Door online een gratis kentekencheck te doen krijg je data die niet alleen uitgebreid is, het is ook juiste data. Deze data is namelijk afkomsting van het RDW. Het RDW is een instantie die alle auto’s in Nederland registreert en deze informatie beschikbaar stelt aan consumenten. Hierdoor kun je achterhalen wat het bouwjaar van de auto is, wanneer de APK vervalt en wat de nieuwwaarde van deze auto was. Maar het gaat nog wat verder. De kentekencheck geeft je ook informatie over de importstatus van de auto. Als de auto uit bijvoorbeeld Duitsland is geimporteerd, wil je dat natuurlijk graag weten. Of geldt er voor dit model een terugroepactie van de fabrikant? Ook zeer nuttige informatie.

Bedenk dus goed dat niet alles is wat het lijkt. Doe goed onderzoek voordat je een occasion koopt. Moeilijk hoeft dat niet te zijn.