De hoeveelheid diefstallen van motoren en brommers stijgen in Groot-Brittannië. De gemeenteraad van Birmingham zoekt het probleem niet bij de criminelen, maar bij de mensen die niet genoeg maatregelen nemen om hun motorvoertuigen te beschermen. Vanaf nu is het mogelijk in Birmingham om een bekeuring te krijgen voor slechte bescherming tegen diefstal.

Politie geeft bekeuring

Het is nu aan de politie om te beslissen of je voertuig goed genoeg op slot staat. Heb jij bijvoorbeeld enkel en alleen een stuurslot op jouw voertuig, dan maak je een grote kans op een bekeuring. Het gaat vooralsnog om een waarschuwing, van een daadwerkelijke boete is dus geen sprake. Het moeilijk om een straf te verbinden aan het niet goed op slot zetten van je eigen eigendom in de vorm van een boete. De politie zal dan ook alleen een briefje achterlaten, waarmee zij sterk verzoeken om het voertuig op een betere manier op slot te zetten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een hangslot.

De politie heeft een proef uitgevoerd waaruit bleek dat slechts 40 procent van de motorvoertuigen goed genoeg op slot stond. Nadat er twee maanden lang nep bekeuringen werden uitgedeeld, is er weer een meting gedaan in de stad. Nu bleek dat 90 procent van de voertuigen voorzien waren van goede diefstalpreventie middelen. Er was veel kritiek op de proef. Zo zou het voor dieven makkelijker zijn geweest om te zien welke voertuigen er slecht beveiligd waren. Hierdoor is de kans op diefstal alleen maar toegenomen voor de mensen met slechts een stuurslot.

Is dit wel genoeg?

De dikke kettingsloten zijn vaak nog steeds niet genoeg om de goed voorbereide bendes in Engeland tegen te werken. Zo staat het internet vol met video’s waarin te zien is, hoe de sterke sloten met gemak worden gebroken. Toch is het altijd verstandig om het criminelen zo moeilijk mogelijk te maken.