De leaserijder heeft een goedkoop alternatief gevonden nu het hybride rijden niet meer loont. Het gaat hier om auto’s van 15 jaar of ouder. Van deze auto’s zijn de bijtelling maar een paar tientjes in de maand. Gevolg hiervan is dat de milieu onvriendelijke auto’s populairder zijn dan de zuinige elektrische auto’s.

Er worden volgens Bovag steeds meer zakelijke auto’s geregistreerd die ouder zijn dan 15 jaar. Eind 2014 ging dit nog om 19.254 auto’s en de teller staat nu al op bijna 29.000 oude auto’s die zakelijk worden gebruikt. Deze cijfers zijn nog exclusief zzp gebruik. Deze gebruikers staan niet geregistreerd maar naar schatting zijn dit er ook nog eens 20.000 auto’s van 15 jaar of ouder.

De leaserijder maakte voorheen vooral gebruik van de milieuvriendelijke hybrideauto’s, omdat deze een lage bijtelling hadden. Bijtelling is een heffing voor het privé gebruik van een zakelijke auto. Vanaf dit jaar zijn alle auto’s onder de zelfde belastingtarief gezet. Volledig elektrische auto’s zijn een uitzondering. Voor auto’s ouder dan 15 jaar gelden andere regels. Bij de oudere auto wordt uitgegaan van de dagwaarde die minimaal is. Dit heeft als resultaat dat de bijtelling slechts een paar tientjes is.

Leaserijder kiest voor youngtimer

Het rijden in een goede oude auto is flink in trek. De youngtimer is veel populairder dan de elektrische auto. Op dit moment rijder er slechts 14.254 elektrische auto’s rond in Nederland.

De youngtimers zijn niet perse ongunstiger voor de CO2 uitstoot. De nieuwe auto’s zijn natuurlijk een stuk schoner, maar het produceren van auto’s zorgen ook voor een flinke uitstoot. Voor de luchtverontreiniging zijn de oude auto’s natuurlijk wel slechter. Een oude diesel stoot ongeveer 10 keer meer fijnstof uit.

Een leaserijder die kiest voor een auto van minimaal jaar laat weten dat het financiële voordeel mooi is meegenomen. Hij wil een auto leasen bij een bedrijf die oude SAAB auto’s opkocht bij de faillissement van SAAB. Dit bedrijf heeft de oude auto’s voorzien van een nieuwe motor en een nieuwe versnellingsbak.