Zelfrijdende auto’s zullen in de komende tien jaar een plekje in gaan nemen op de Nederlandse wegen. De traditionele auto’s zullen de overhand houden, maar de ontwikkelingen zijn al vergevorderd. De mogelijkheden en technologieën verbeteren zich en dit schetst een positief beeld voor de nabije toekomst.

Zelfrijdende auto’s volledig of semi automatisch?

Een volledig automatisch rijdende auto roept nu nog veel vragen en onzekerheden op. Maar in Amerika is het zo dat ruim 60 procent een automatische optie wil in zijn of haar nieuwe auto. Zo kan er worden gekozen voor functies als cruise control, zelfparkeren, automatische noodrem en automatische assistentie bij overschrijden van je eigen weghelft.

De technologieën die zullen worden gebruikt om de auto zelf te kunnen laten rijden zijn een stuk ingewikkelder. De auto maakt gebruik van sensoren die alle omringende voertuigen en voorwerpen kunnen detecteren tot op 200 meter afstand. De auto past zijn rijgedrag aan, aan de verwachtingen die worden gedaan voor de bewegende voertuigen in de buurt. Daarnaast rijd de auto via de snelste route die wordt bepaald door een gps systeem.

De opties die eraan zitten te komen

Het klinkt allemaal nog ver weg. Maar BMW heeft al een concept auto getoond. Dit is een auto die voor 2020 in is gepland om klaar te zijn voor gebruik. De BMW heeft een zwevend holografisch controlepaneel en een aparte inrichting. De inrichting lijkt niet meer op dat van een normale auto. Het heeft meer het karakter van een moderne woonkamer. Met lekkere stoelen en ruimte voor een boekenkastje.

Tesla, groot concurrent op dit gebied, presenteerde al eerder een zelfrijdende auto. Deze is behoorlijk snel en volledig elektrisch. De auto komt in 2,4 seconden op een snelheid van 100 kilometer per uur uit. Tot slot hebben zij ervoor gezorgd dat de accu van de auto sneller kan worden opgeladen.

Ook Audi, Honda en Chrysler zijn op weg in de ontwikkeling van een zelfrijdende auto.