Mogelijk komt er aan het einde van de week een deal tussen General Motors (GM) en PSA Peugeot Citroën. Bij de onderhandelingen wordt het automerk Opel gewaardeerd op ongeveer 1,9 miljard euro. Dat meldden experts aan persbureau Bloomberg.

Exacte waarde

Er wordt echter nog wel gepraat over de exacte waardering van Opel. Factoren als pensionverplichtingen, merkwaarde en mogelijke kostenbesparing spelen hierbij dan een rol. Vorige week werd bekend gemaakt dat GM gesprekken heeft gehad met het Franse autobedrijf over de verkoop van Opel en Vauxhall. Deze gesprekken zouden in een vergevorderd stadium zijn.

Vertraging

Donderdag publiceert Peugeot de jaarcijfers en dan zou ook een akkoord moeten gaan komen. Enkele bronnen stellen dat er vertraging kan oplopen bij de overeenkomst en misschien nog wel kan mislukken.

Banenverlies

Frankrijk houdt de verkoop goed in de gaten. De Franse minister van industrie beloofde dagelijks contact te hebben met zijn Britse en Duitse collega’s over de deal. De belangen van de landen worden hier uitvoerig gewogen. De Duitse regering zei dat er baangaranties moeten worden gegeven voor het personeel.

Experts vrezen dat de overname tot groot banenverlies kan leiden bij Opel. Dit zou komen door veel overlappende activiteiten met Peugeot.

Verenigd Koninkrijk

Ook de Britten maken zich zorgen. De Britse overheid heeft, vanwege Brexit, PSA Group garanties geboden over de toegang van automakers in het Verenigd Koninkrijk. Hiermee wil dit regering de Britse activiteiten beschermen bij een mogelijke overname van Peugeot.