Het weer is dit jaar erg afwisselend en het kan zomaar gebeuren dat er ijs op je autoruit zit. Rijden met een laagje ijs op je voorruit is ten strengste verboden en zeker ook af te raden. Het is ook nog is heel gevaarlijk en je krijgt er een fikse boete voor. Het ijsvrij maken van je autoruit is niet altijd een leuk klusje, maar het moet wel gebeuren. Hier een paar handige tips voor het ijsvrij maken van je autoruit.

Bereid je autoruit voor

Voorkomen is beter dan genezen. Bereid je dus altijd voor als je geen ijs op je ruit wilt. Bekijk het weerbericht en anticipeer daarop. Gaat het vriezen, onderneem dan actie. Wat je kan doen is je autoruit bedekken. Dit kan met een anti-ijsdeken/voorruitfolie, een auto hoes of vuilniszakken.

Bevroren

Mocht je geen actie hebben ondernomen en je ruit heeft al een laagje ijs erop, geen paniek. Naast dat je het kan krabben (wat je het liefst niet wilt), zijn er ook andere manieren.

Opwarmen

Door je auto stationair op te warmen, ontdooit het ijs vanzelf. Echter is dit niet echt het meest milieuvriendelijke manier. Mocht je dit willen doen, zet je verwarming dan op de ruitstand. Let wel op dat je het niet te hoog zet, want plotselinge temperatuurverschillen kan ervoor zorgen dat de ruit kan barsten.

Spray

Dit is één van de simpelste manieren om je ruit weer ijsvrij te maken. Met een ontdooispray hoef je alleen even op je ruit te sprayen en het ijs verdwijnt.

Je kan ook zelf een ontdooispray maken. Vul een spuitfles met 2/3 alcohol, 1/3 water. Schud het eventjes en sprayen maar. Bekijk hier een video met uitleg (Engels).

No-Go’s

Zoals eerder te lezen, kunnen plotselinge temperatuurverschillen zorgen voor barsten in de ruit. Het is dus zeer af te raden om het ijs te verwijderen met warm/heet water.

Ook het gebruiken van je ruitenwissers is af te raden. Het ijs kan de rubbers van je wissers beschadigen.