Volkswagen Group mag zich de grootste autobouwer ter wereld noemen. De Duitse autobouwer streefde dit doel al jaren lang na en 2016 was dit doel bereikt.

Volkswagen Group

De auto’s, vrachtwagens en bussen van Volkswagen Group komen van de merken Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Porsche, Bugatti, Lamborghini, Bentley, MAN en Scania. Met de verkoop van al deze merken bij elkaar mocht Volkswagen Group zich grootste autoconcern ter wereld noemen. Hiervoor was Toyota marktleider en die heeft Volkswagen Group ingehaald. Dit komt mede door het brede scala aan merken. Knap dat Toyota Motor Corporation de markt leidde met veel minder merken.

Dieselschandaal

2015 was het jaar van het dieselschandaal. Volkswagen Group merkte dat aan de verkoopcijfers. In dat jaar wist het concern voor het eerst in elf jaar geen verkoopgroei te realiseren. Vertrouwen verminderde in Noord-Amerika en dat leidde tot het stagneren van de stevige groei. In Azië werd er voor het eerst in lange tijd een verkoopdaling geconstateerd en in Zuid Amerika werd er een diepte bereik met een daling van 30% in de verkopen. Het jaar daarvoor had de concern nog een belangrijke mijlpaal behaald.

Door het schandaal en de afwikkelingen daarvan werd 2016 een lastig jaar voor het Duitse concern. Het vertrouwen moest weer hersteld worden en daardoor leek het doel, om grootste autobouwer te wereld te zijn, erg moeilijk. Toch is het Volkswagen Group gelukt om het doel te behalen. In elk continent werd er weer groei gerealiseerd, op Zuid-Amerika na. De Duitsers verkochten afgelopen jaar 10,31 miljoen nieuwe auto’s. Het is pas de tweede keer dat Volkswagen Group meer dan 10 miljoen auto’s verkocht. “Het feit dat we meer dan 10 miljoen auto’s aan onze klanten hebben overgedragen, sterkt de Group en onze merken op weg naar de toekomst.”, aldus VW-topman Matthias Müller. Vooral in China kochten consumenten meer VW-merken. De Duitse auto’s stegen erg in populariteit in China.