In 2016 mochten we aanschouwen hoe autonome auto’s de markt betraden. Zo zagen we de Model X van Tesla de markt betreden en mocht de Self-Driving Uber mensen gaan vervoeren in San Francisco. Maar wat gaat 2017 ons brengen omtrent autonome auto’s?

Ford

In het komende jaar verwacht Ford 90 autonome Fusion sedans de weg op te sturen. De autofabrikant is de zelf rijdende wagen al aan het testen in de Amerikaanse staten California, Michigan en Arizona, maar wilt ook graag de testen uitvoeren in Europa. Deze gaan waarschijnlijk eerst plaatsvinden in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Het doel uiteindelijk voor Ford is om in 2021 een auto te introduceren die volledig autonoom is. Dat betekent dat er geen stuur en pedalen te vinden zullen zijn in de toekomstige auto van Ford.

Google

Waymo, het autobedrijf van Google, was al bezig met het testen van hun autonome wagen. 60 exemplaren mochten de weg op in bepaalde steden in de VS. In 2017 zal Waymo 100 minivans de openbare weg op sturen. Er gaan geruchten rond dat het bedrijf dit jaar zelf rijdende taxi’s wilt lanceren, maar dat moet nog bevestigd worden. Hiermee willen zij Uber achterna zitten.

Audi

Tijdens de CES (Consumer Electronics Show) 2017 kondigde Audi aan in zee te zijn gegaan met Nvidia. De reden is, u raadt het al, om een volledig autonome auto op de markt te gaan brengen. Het doel is om deze wagen in 2020 de weg op te krijgen.

Audi was al bezig met Nvidia met een semiautonome auto (de Audi A8) die eind dit jaar geïntroduceerd moet worden.

Airbus

Aan het einde van dit jaar wil Airbus een testvlucht maken met een prototype van een zelf vliegende auto. Deze moeten in de toekomst gaan dienen als taxi’s met een Uber-concept. In 2021 verwacht het bedrijf de vliegende auto’s in praktijk te gaan brengen. Er zullen ongetwijfeld veranderingen gemaakt moeten worden in de regelgevingen.