De zwaarste race van het jaar is weer begonnen, de Dakar. In deze gids vertellen wij jou alles over de route, over de deelnemers en over de grootste kanshebbers.

Route van Dakar 2017

De Dakar duurt van 2 januari tot en met 14 januari. De race vindt plaats in Zuid-Amerika, om precies te zijn in Argentinië, Paraguay en Bolivia. Wat heel opvallend is dat de race dit jaar niet door Chili gaat. Afgelopen jaar zorgen de enorme zandduinen in Chili voor een groot spektakel. Dit jaar is dit niet van de partij, maar het zal uiteraard een groot spektakel worden. Het begin van de race is een 39 kilometer lange route waar vooral de techniek op de proef wordt gesteld. In dit stuk gaan de racers direct van Paraguay naar Argentinië. Jammer voor de Paraguayaanse fans die dus slechts enkele uren kunnen genieten van de racers. In de opvolgende dagen trekken de rijders naar het noorden waar ze zullen arriveren in Bolivia. Op 5 januari zullen zij de hoge gebergtes aantreffen en dit ruige terrein zal voor veel tegenvallers gaan zorgen bij de racers. Vanuit Bolivia zullen zij naar het zuiden gaan in Argentinië waardoor zij door het Andesgebergte zullen moeten gaan. Na deze acht hevige etappes zullen zij in de laatste twee dagen naar de finish in Buenos Aires rijden.

Dakar 2017 route

Nederlandse racers

Onze Nederlandse hoop is vooral gevestigd op Gerard de Rooy. Vorig jaar wist hij eerste te worden in het klassement van de vrachtwagens. De andere Nederlandse truckers die hoog in het klassement kunnen eindigen zijn: Pascal de Baar, Gert Huzink, Vick Versteijnen en Maurik van den Heuvel.

In het auto klassement heeft Erik van Loon de meeste kans op de eerste plek. Ook Maik Willems, de broers Coronel en Ebert Dollevoet zullen dit jaar voor een hoge plek gaan in het klassement.

In het motor klassement hebben de Nederlanders Robert van Pelt en Jurgen van den Goorbergh het meeste kans om in de schijnwerpers te belanden. Winnen zal echter een heel lastig klusje worden.

De grootste kanshebbers

Het zou mooi zijn als de Nederlanders dit jaar in de prijzen vallen, maar als wij realistisch blijven zijn er toch echt grotere kanshebbers. De Russen Airat Mardeev en Eduard Nikolaev van Team Kamaz zullen het Gerard de Rooy zeer lastig gaan maken dit jaar.

Bij de auto’s hebben Peterhansel en rally legende Sebastian Loeb en zijn vader de meeste kans.  Nassser Al-Attiyah en Giniel de Villiers maken echter ook veel kans vorig jaar wisten zij een tweede en derde plek te behalen.

Bij de motoren is het lastig om te bepalen wie de grootste kanshebbers zijn. Vorig jaar wist Toby Price te winnen en hij zal dit jaar ook weer voor de winst gaan.

Wilt u alles volgen van de Dakar 2017? Op de officiële site vindt u nog meer informatie en wordt u op de hoogte gehouden van het laatste nieuws.