In dit artikel wordt behandeld hoe een voorruit vervangen wordt. Dit artikel is niet instructief bedoeld, maar informatief. Het is belangrijk voor uw eigen veiligheid dat een voorruit door een specialist wordt vervangen. Een voorruit is een belangrijk onderdeel van de auto.

Functie

Een voorruit is gemaakt van gelaagd glas. Dit betekent dat er twee lagen glas op elkaar worden geplakt met daartussen een laag polyvinylbutyral (PVB). Een voorruit bied bescherming voor de autorijder. Het komt vaak voor dat er steentjes opspringen, een ruit zorgt ervoor dat het niet in je gezicht komt. Tevens is een voorruit een bescherming tegen de wind. Als je met 100 kilometer per uur de snelweg over rijdt en je zou geen voorruit hebben dan wordt je zicht zeer beperkt. Ook kan het pijn gaan doen aan het gezicht. Een voorruit zorgt er ook voor dat de auto beter gestroomlijnd is. Hierdoor rijdt de auto soepeler bij hoge snelheden.

Een nieuw voorruit

Ten eerste is er een nieuw voorruit nodig. Er bestaan ook tweedehands voorruiten, echter kost dit veel aanpassingen om het te kunnen installeren. Als er een nieuw voorruit wordt aangeschaft is het belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan. De voorruit kan bijvoorbeeld in dekens worden gewikkeld om schade te voorkomen.

De voorruit gereed maken

Vervolgens moet de voorruit gereed gemaakt worden voordat je hem kan plaatsen. Een nieuw voorruit heeft clips die de sierlijst vasthouden. Deze moeten niet losgemaakt worden. Het lijkt aantrekkelijk om ze toch los te maken aangezien het veel tijd kan besparen. Echter moet de sierlijst dan gelijmd worden indien er geen nieuwe clips zijn. Vervolgens moet het plastic er af worden gehaald. Dit is zeer gemakkelijk te doen.

De oude voorruit verwijderen

Als eerst moet er gekeken worden of de pakking nog van goede kwaliteit is. Als hier scheuren inzitten of als hij niet meer zo zacht aanvoelt, dan moeten deze ook vervangen worden. Vervolgens wordt er met een mesje in het rubber gesneden. Hierna kan de voorruit gemakkelijk vanaf de binnenkant eruit worden geduwd. Dit kan bijvoorbeeld met een stok of voorzichtig met een voet.

De voorruit vervangen

Tot slot moet de voorruit vervangen worden. De eerste stap is om het frame roestvrij te maken, het dashboard moet worden gereinigd en het afdichtingsmiddel dient uit de nieuwe verpakking gehaald te worden. Daarna moet de pakking in de zon gelegd worden. Hierna moet de onderkant van de voorruit ingesmeerd worden met het afdichtingsmiddel. Tevens is een beetje vaseline smeren op de buitenkant van het rubber zeer handig. Tot slot moet de voorruit vervangen worden. Iemand moet nu de voorruit vanaf de buitenkant plaatsen. De ander moet nu het rubber tegen de voorruit aan duwen. Als laatst moet nog alleen de vaseline van de voorruit gereinigd worden. Is uw auto ook toe aan een nieuw voorruit? Laat dan nu uw voorruit vervangen!