De kogel is door de kerk: PSA Peugeot Citroën neem Opel over voor 2,2 miljard euro. Beide partijen maakten dit maandagochtend bekend. Het moederbedrijf van Peugeot neemt alle Europese activiteiten over van General Motors (GM), waar Opel en Vauxhaul onder vallen. PSA gaat er van uit dat het 1,7 miljard euro efficiencybesparingen bereikt.

Onderhandeling

Al weken zijn de twee concerns in onderhandeling. In februari had PSA al zijn interesses geuit in het Duitse automerk.  PSA is met deze overname de een na grootste autofabrikant in Europa. Volkswagen Group is nog steeds de grootste in Europa.

Opel blijft onder PSA zelfstandig opereren en het merkidentiteit blijft zoals het is.

In Duitsland en Groot-Brittannië waren er echter grote zorgen omtrent de overname. Er werd gevreesd om een mogelijk banenverlies. Carlos Tavares, topman bij Peugeot, heeft echter garanties gegeven voor behoud van werkgelegenheid.

PSA is van plan om bij de Duitse autofabrikant stevig saneren, omdat er de laatste jaren miljarden verliezen werden geschreven.

Opel

Het Duitse automerk werd in 1862 opgericht door Adam Opel. Het bedrijf begon als een naaimachinebedrijf.

Momenteel zijn er zo’n 34.500 werknemers actief bij de Duitse autofabrikant waarvan de helft in Duitsland werkzaam zijn.

Het Duitse bedrijf is vooral gericht op de Europese markt. Voor Groot-Brittannië heeft het bedrijf een zustermerk: Vauxhall.