De koude winterweken zijn weer aangebroken. Inmiddels heeft het koude winterweer zijn weg naar onze wegen al meerdere malen kunnen vinden. Gladde wegen zijn gevaarlijk en een kunnen zowel korte als langere ritten behoorlijk lastig maken. Uitglijden in de stad en een paaltje raken of minder grip op de snelweg, dat hebben we allemaal natuurlijk liever niet.

Wat kun je er als bestuurder aan doen om te voorkomen dat je problemen ondervindt door het koude winterweer? Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

  1. Kies de juiste banden

Winterbanden hebben een grote invloed op de manier waarop uw voortuig zich over verschillende types wegdek kan bewegen. Jaarlijks worden er door verschillende partijen tests uitgevoerd met verschillende winterbanden. Vaak wordt aangeraden om  voor vanaf temperaturen lager dan 7 graden te kiezen voor winterbanden. Onder de 7 graden verandert namelijk de hardheid van het rubber.

  1. Dek uw raam af

Door uw voorruit af te dekken met folie hoeft u ’s ochtends uw raam niet meer te krabben. Dit is de op lange termijn een snellere en goedkopere oplossing dan krabben en vloeistoffen. Afdekfolie is simpel te bevestigen via de voordeuren van de wagen. Deze dient u aan te brengen wanneer u de wagen voor het laatst op de dag gebruikt zodat deze ’s avonds beschermd is tegen het vriezen.

Mocht u een sterretje in uw voorruit hebben dient u extra op te passen met het verhitten van de wagen. Dit kan snel een heuse barst worden.

  1. Eerder schakelen

Wanneer u op een besneeuwde weg rijdt is het verstandig om sneller op te schakelen.  Hierdoor voorkomt u dat de wagen doorslipt.

  1. Pedaal loslaten

Wanneer u merkt dat uw voertuig doorglijdt laat dan uw pedaal los. Kies ervoor om een lage en constante snelheid van uw auto te bewaren. Let extra op in de bochten aangezien het voortuig hier extra kwetsbaar is. Wanneer de achterzijde van de wagen wegglijdt is het raadzaam om te versnellen zodat u de balans kunt herstellen.